POMOCY!:(((
Paula: Proszę o pomoc

. Nierozciągnieta gumka do włosów ma długośc 9 cm. Ile razy dłuższa stanie się ta gumka,gdy
nałoży się ją na butelkę o średnicy 9 cm?
odp. π ≈ 3,14 razy . tak pisze z tyłu w odpowiedziach
2. W ciągu minuty karuzela obraca się 5 razy. Chłopiec siedzi na koniku w odległości 5 m od
środka karuzeli. Jaką drogę pokona chłopiec w ciągu 5 min ?
3. a) Koło dorożki ma średnice 1 m. Ile pełnych obrotów wykona to koło na drosze 100m?
b) Koło samochodu osobowego ma promień 30 cm. Ile pełnych obrotów wykonuje to koło na drosze 1
km?
11 lis 16:00
m.: 1.
d = 2r = 4,5cm (średnia to 2 długości promienia okręgu)
l = 2πr = 9π − długość okręgu
Skoro gumka będzie miała 9π cm, a początkowo miała długość 9cm, to znaczy, że wydłużyła się
9π/9 raza, czyli π razy.
11 lis 16:04
m.: 2.
5*5 = 25 − ilość okrążeń wykonanych w przeciągu 5 minut
2πr = 2π*5 = 10π − długość jednego okrążenia
25 * 10π = 250π ≈ 785,4m − pokonana droga
11 lis 16:06
m.: W 1. zadaniu powinno być d = 2r = 9cm, zatem r = 4,5cm (średnica to 2 długości promienia
okręgu).
3.
a) r = 0,5m
l = 2πr = π
100/π = 31,8...
Zatem koło wykona 31 pełnych obrotów.
b) r = 0,3m
l = 2πr = 0,6π
1000/0,6π = 530,5...
Koło wykona 530 pełnych obrotów.
11 lis 16:10
Paula: wielkie dzieki
11 lis 16:12