procenty
emakarena: W pewnej klasie 80% uczniów jako przedmiot obowiązkowy na maturze wybrało matematykę
rozszerzoną. Po pewnym czasie sześcioro spośród tych uczniów zmieniło wybór. Wówczas okazało
się, że osób, które będą zdawały matematykę rozszerzoną jako przedmiot obowiązkowy, jest o 50%
więcej niż pozostałych. Oblicz, ile osób liczy ta klasa i ilu jej uczniów przystąpi do
egzaminu z rozszerzonej matematyki.
pomoże ktoś? chociaż z danymi
2 paź 13:10
Tadeusz:
0,8x−6=0,6x ⇒ 0,2x=6 x=30
0,6*30=18
2 paź 13:44
emakarena: 0,8x−6=0,6x skąd to jest?
2 paź 14:05
Tadeusz:
to może odpowiedzmy sobie na wątek "zdających matematykę jest 50% więcej od pozostałych"
To jaki jest ten "rozkład"
a+1,5a=1 ⇒ a=0,4 (40%} 1,5a=0,6 (60%)
Jeśli w klasie jest x uczniów 80% miało zdawać matematykę ... "spasowało" 6−u i daje to 60%
to 0,8x−6=0,6x
2 paź 14:14
emakarena: Okej już rozumiem! dziękuję ślicznie!
2 paź 14:22
Tadeusz:
−
2 paź 14:24
pigor: ... , no to może jeszcze tak : niech
x=? − szukana liczba uczniów
w klasie, to z warunków (treści) zadania sytuacja w klasie zmieniała się tak :
80%x i 20%x ⇒ (*)
80%x−6=? i 20%x+6 ⇒
⇒
80%x−6=150%(20%x+6) /*10 − równanie (
model matematyczny zadania) ⇔
⇔ 8x−60= 15(0,2x+6) ⇔ 8x−60= 3x+90 ⇔ 5x=150 ⇔
x=30 − szukana
liczba uczniów
w klasie, a stąd i z (*)
80%x−6= 80%*
30−6= 24−6=
18 uczniów
przystąpi do m.
rozszerz.. ...
2 paź 14:41