ciągi
pomoc: jak przedstawić ciąg e
n w sposób jawny?
2 paź 13:00
Dziadek Mróz: Zależy jaki to ciąg, arytmetyczny czy geometryczny.
2 paź 14:21
PW: Ja się na tym nie znam, ale słyszałem o funkcji tworzącej − coś Ci się obiło o uszy?
2 paź 14:26
Bogdan:
Czcigodny
Dziadku Mrozie − są ciągi, które nie są arytmetyczne i nie są geometryczne.

Propozycja rozwiązania:
x, y − dowolne liczby
| | 2n−2 − (−1)n | |
an = |
| , bn = 2an + (−1)n |
| | 3 | |
| | x + y | | x + 3y | | 3x + 5y | |
e1 = x, e2 = y, e3 = |
| , e4 = |
| , e5 = |
| , ... |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
2 paź 18:17
Andrzej: równanie charakterystyczne:
teraz żeby znaleźć A i B musisz mieć warunki początkowe, czyli najczęściej e
1 i e
2
załóżmy, że było dane e
1 = 1, e
2 = 2
| | 4 | | 1 | | 5 | |
wtedy en = |
| (− |
| )n+ |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
2 paź 18:51
Kacper: Ja jestem przyzwyczajony do a
n, a nie e
n
2 paź 18:53
pomoc: Ok, dzięki, ale mógłbyś wytłumaczyć moment z r?
Nie rozumiem skąd się wzięły te dwa równania
3 paź 07:53
Godzio: A miałeś jakąś teorię? Na jakim poziomie jesteś?
3 paź 11:41