am0
jerey: witajcie, mam problem z kilkoma równaniami z analizy matematycznej.
| | π | |
cos(log9x4)−3sin( |
| +log3x)=cos(log√(3)) |
| | 2 | |
tutaj kombinowałem w ten sposób:
cos(log
9x
4)−3(−cos(log
3x))=cos(log
√(3)1)
cos(4log
9x
4)+3cos(log
3x)=cos(log
√(3)1)
sprowadziłem do logarytmu o podstawie
√3
| | 1 | | 1 | |
cos( |
| log√3x)+3cos( |
| log√3x)=cos(log√31) |
| | 4 | | 2 | |
i tu utknałem, zastanawiam się nad zastosowaniem wzorów na kąty połówkowe jednak nie wiem czy
cokolwiek to da.
kolejną równość próbowałem analogicznie lecz dalej nie mogę jej rozwiązac.
| | 3 | |
log4sin(2x)+log2cos( |
| π+x)=log1/4tan(x) |
| | 2 | |
i kolejne:
| | 1 | |
91+ctg2(π−x)= |
| sin(2x−π/2)−4 w przedziale x∊(5,10) |
| | 3 | |
tutaj z kolei rownanie wykładnicze sprowadziłem do rownania liniowego:
2ctg
2x+2=cos2x+4
i nie bardzo wiem jak rozwiązać rownanie trygonometryczne w przedziale (5,10)
zadanka są tutaj
http://prac.im.pwr.wroc.pl/~pietrasz/listy/am0.pdf
2 paź 12:53
J:
| | π | | π | |
... do pierwszego: sin( |
| +log3x) = cos( |
| +log3x) .. i co to jest: cos(log√3) ? |
| | 2 | | 2 | |
2 paź 13:00
jerey: przepraszam tam powinno być cos(log
√31)
| | π | | π | |
sin( |
| +log3x)=cos( |
| +log3x) tego przejścia nie rozumiem? |
| | 2 | | 2 | |
2 paź 13:19
J:
.... ⇔ cos(2log3x) − 3cos(log3x) = 1 (podstawienie: t = log3x)
⇔ cos2t − 3cost = 1 ⇔ 2cos2t − 3cost − 2 =0 ( podstawienie: u = cost)
2 paź 13:22
ZKS:
| | π | |
sin[ |
| + log3(x)] = −cos[log3(x)] |
| | 2 | |
2 paź 13:22
jerey: @ZKS to wiem, zastosowałem juz wzór redukcyjny
2 paź 13:23
J: | | π | |
...sorry ... miało być: sin( |
| + log3x) = cos(log3x) |
| | 2 | |
2 paź 13:24
J:
@ZKS ... nie łapię , sin(90+α) = cosα ... skąd minus ?
2 paź 13:26
ZKS:
Chochlik.
2 paź 13:28
J: ...
2 paź 13:29
jerey: ok, to juz poleci. dziekuje.
a równanie wykładnicze w przedziale (2;5) ?
2 paź 13:32
ZKS:
Szukasz tych rozwiązać gdzie x ∊ (2 ; 5).
2 paź 13:49
jerey:

jak mam znaleźć te rozwiązania w x∊(2;5)?
mam;
| | 3π | | 7π | |
x2= |
| +2kπ x2= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
2 paź 14:08