Wyznacz liczbę której 4% jest równe wartości wyrażenia, działania na potęgach
matmaołdżi: Wyznacz liczbę której 4% jest równe wartości wyrażenia
w liczniku 1− 3/4 do potęgi −1/2
w mianowniku 1+ 3/4 do potęgi 1/2
od tego ułamka ODJĄĆ
w liczniku 3/4 do potęgi 1/2 + 3/4 do potęgi − 1/2
w mianowniku −1/4
Napisalam tak bo wychodzi bardzo nie widocznie, odpowiedz 200, nie wychodzi mi na żaden
sposób, gubie się całkowicie po chwili w tych obliczeniach, pomozecie?
2 paź 12:23
J:
| | 3 | | 3 | |
...w liczniku: 1 − ( |
| )−1/2 ... czy: (1 − |
| )−1/2 ? |
| | 4 | | 4 | |
2 paź 12:31
matmaołdżi: 1 − (3/4)−1/2 wszedzie tak, ze tylko to 3/4 a nie calec wyrazenie
2 paź 12:55
dero2005:
Licznik pierwszego ulamka
| | 1 | | √32 | | 1 | |
1 − |
| = |
| − |
| = |
| | √32 | | √32 | | √32 | |
| √32−22 | | √3−22 | | √3−2 | | 2 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| √32 | | √32 | | 2 | | √3 | |
| | √3−2 | | √3 | | 3 − 2√3 | |
|
| * |
| = |
| |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
2 paź 20:07
dero2005:
Mianownik pierwszego ulamka
| | √3 | | 2 | | √3 | | 2 + √3 | |
1 − |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2 paź 20:12
dero2005:
Licznik drugiego ulamka
| √3 | | 1 | | √3 | | 2 | | √3 | | 3√3 | |
| + |
| = |
| + |
| * |
| = |
| + |
| 2 | | √32 | | 2 | | √3 | | √3 | | 6 | |
2 paź 20:19
dero2005:
Mianownik drugiego ulamka
2 paź 20:20
dero2005:
| 3−2√3 | | 2 | | 7√3 | | 4 | |
| * |
| − |
| *(− |
| ) = 0,04x |
| 3 | | 2+√3 | | 6 | | 1 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
X = 200
2 paź 20:25