monotoniczność
john2: Kolejny kłopot z monotonicznością. Funkcja ma postać y = (x−1)
3(2x+1)
4.
Wykres:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+%28x-1%29^3%282x%2B1%29^4
1) Dziedzina x ∊ R
2) y' = (x−1)
2(2x+1)
3(14x−5)
Dziedzina pochodnej: x ∊ R
3) y' = 0
(x−1)
2(2x+1)
3(14x−5) = 0
| | 1 | | 5 | |
(x−1)2(x+ |
| )3(x− |
| ) =0 |
| | 2 | | 14 | |
| | 1 | | 5 | |
x = 1 ∨ x = − |
| ∨ x = |
| |
| | 2 | | 14 | |
4) y' > 0
| | 1 | | 5 | |
(x−1)2(x+ |
| )3(x− |
| ) > 0 |
| | 2 | | 14 | |
| | 1 | | 5 | |
x∊(−∞,− |
| )∪( |
| , 1)∪(1,∞) w tym przedziale funkcja rośnie (bez jedynki) |
| | 2 | | 14 | |
5) y' < 0
| | 1 | | 5 | |
(x−1)2(x+ |
| )3(x− |
| ) < 0 |
| | 2 | | 14 | |
| | 1 | | 5 | |
x ∊ (− |
| , |
| ) w tym przedziale funkcja maleje |
| | 2 | | 14 | |
| | 1 | | 5 | |
Odpowiedź autora: funkcja rośnie dla x ∊(−∞,− |
| ) ∪ ( |
| , + ∞), (z jedynką) |
| | 2 | | 14 | |
| | 1 | | 5 | |
maleje dla x ∊ (− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 14 | |
Pytanie: czy obie wersje odpowiedzi są dopuszczalne? Z jedynką i bez jedynki?
2 paź 10:39
Kacper: Oczywiście, że 1 ma być uwzględnione.
Popatrz na przykład f(x)=x3
Badasz pochodną i wyrzucasz 0, ale przecież funkcja ta jest rosnąca w całej dziedzinie.
2 paź 10:47
Kacper: Jeśli funkcja jest różniczkowalna w przedziale (a,b) oraz f'(x)≥0, to funkcja jest rosnąca w
(a,b)
2 paź 10:48
2 paź 10:56
john2: Może zasada jest taka?
Rozwiązuję: f'(x) > 0 i f'(x) < 0 tak jak zrobiłem.
Jeśli natknę się na sytuację, że:
Funkcja rośnie dla x ∊ (a,b) i dla x∊(b,c) (gdzie a < b < c).
Jeśli b należy do dziedziny, to funkcja rośnie dla x∊(a,c).
Analogicznie z malejącą funkcją.
Co Wy na to?
2 paź 12:18
daras:

n 1 jest punkt przegięcia ale funkcja nadal rośnie trzeba spr. znak y''
2 paź 15:42
john2: Chyba za wysokie progi to jednak dla mnie. Dziękuję za odpowiedzi.
2 paź 16:37
daras:

Normalnie badasz znak pochodnej czyli rozwiązujesz nieróność:
| | 1 | | 5 | |
112(x − 1)2(x + |
| )3(x − |
| ) > 0 |
| | 2 | | 14 | |
lub metodą pętelkową, postaram się wyraźniej namalować
widać, że przechodząc przez x = 1 pochodna nie zmienia znaku tylko ma miejsce zerowe (punkt
przegięcia) z wypukłej zmienia sie we wklęsła (albo odwrotnie−zależnie od definicji) ale cały
| | 1 | | 5 | |
czas rośnie więc ogólnie funkcja jest rosnąca dla x ∊(−∞; − |
| ) ∪ ( |
| ; +∞). |
| | 2 | | 14 | |
2 paź 19:21
john2: Chyba rozumiem.
Dziękuję daras.
2 paź 19:28