indukcja matematyczna
kyrtap : Muszę przeprowadzić indukcję matematyczną ale w pewnym momencie utknąłem.
Mam ciąg arytmetyczny.
an = a
1 + (n−1)r
| | a1+ an | |
Sn = a1 + ....+ an = |
| *n |
| | 2 | |
1. Sprawdzam dla początkujących n∊N.
| | a1 + a1 | |
S1 = a1 = |
| * 1 = a1 |
| | 2 | |
2. Zakładam że dla k∊N jest prawdziwe.
| | a1 + ak | |
Sk = a1 + .....+ ak = |
| * k |
| | 2 | |
3. Teza:
| | a1 + ak+1 | |
Sk+1 = a1 + ....+ ak + ak+1 = |
| * (k+1) |
| | 2 | |
4. Dowód:
a
1 + .....+ak + a
k+1 = (mógłby ktoś tutaj pomóc, bo muszę dojść do prawej strony aby
dowieść,że teza jest prawdziwa)
2 paź 09:52
PW:
Pewnie łastwiej będzie nietypowo − tym razem przekształcić prawą stronę.
| a1+ak+1 | | a1+ak+r | | a1+ak | | r | |
| (k+1) = |
| (k+1) = |
| (k+1) + |
| (k+1) = |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| a1+ak | | a1+ak | | r | |
| k + |
| + |
| (k+1) = |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | a1+ak | | a1 | | ak | | r | | r | |
= |
| k + |
| + |
| + k |
| + |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a1+ak | | a1 | | r | | ak | | r | |
= |
| k + ( |
| + k |
| ) +( |
| + |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a1+ak | | ak+1 | | ak+1 | |
= |
| k + |
| + |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a1+ak | |
Zastosowanie założenia indukcyjnego do wyrażeniaa |
| k kończy dowód tezy indukcyjnej. |
| | 2 | |
2 paź 12:03
kyrtap : Dzięki PW za pomoc, a jeśli bym chciał wyjść z lewej strony i otrzymać prawą? Bo na wykładzie i
ćwiczeniu pokazane było tylko, jak wychodzić z lewej strony.
2 paź 13:59
PW: Żartujesz chyba. Czy jeżeli pokazaliśmy, że b=a − to nie jest to dowód, że a=b?
Oczywiście można "od lewej do prawej", ale − jeśli Cię to nurtuje − spróbuj sam, chyba nie
będzie różnicy w dowodzie.
Ja właśnie chciałem przekornie − pokazać, że schemat "od lewej do prawej" nie jest niczym
uzasadniony i można odwrotnie.
2 paź 14:31