| √x − 3√x | ||
2.( | )' | |
| √x |
| 1 | 3 | |||
3.( | − | )' | ||
| 2√x | 3√4x |
| √x − 3√x | 3√x | ||
= 1 − | = 1 − x−16 | ||
| √x | √x |
| 1 | ||
Pochodna = | x−76 | |
| 6 |
| 1 | ||
3) .....f'(x) = [ | *x−1/2 − 3*(4x)−1/3]' = | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
x−3/2 −3[− | *(4x)−4/3*4] = 4(4x)−4/3 − | x−3/2 | ||||
| 2 | 3 | 4 |
| 1 | 4 | |||
(cos√4x+2)−2/3*(−sin√4x+2)* | = | |||
| 3 | 2√4x+2 |
| 2 | sin√4x+2*(cos√4x+2)−2/3 | |||
− | * | |||
| 3 | 3√4x+2 |
| 1 | 1 | |||
..... zad. 3) ..druga linijka ... pierwsze wyrażenia ma być: | *(− | )*x−3/2 | ||
| 2 | 2 |