Dane są dwa wierzchołki równoległoboku ABCD i punkt P przecięcia się przekątnych
ProszęOPomoc: Dane są dwa wierzchołki równoległoboku ABCD i punkt P przecięcia się przekątnych. Oblicz
współrzędne pozostałych wierzchołków równoległoboku, jeśli A(03,5), B(−2,−1), P(3,1). Narysuj
równoległobok ABCD w układzie współrzędnych i oblicz jego obwód
1 paź 23:44
5-latek: Co wiesz o punkcie przeciecia sie przekatnnych w rownolegloboku ?
2 paź 00:03
Janek191:
A = ( 3; 5) B = ( − 2 ; − 1) P = ( 3; 1)
P jest środkiem odcinka AC i środkiem odcinka BD
Niech
C = (x
1; y
1) oraz D = ( x
2; y
2)
Mamy
| | 3 + x1 | | 5 + y1 | |
( |
| ; |
| ) = ( 3 ; 1) |
| | 2 | | 2 | |
| 3 + x1 | | 5 + y1 | |
| = 3 i |
| = 1 |
| 2 | | 2 | |
3 + x
1 = 6 i 5 + y
1 = 2
x
1 = 6 − 3 = 3 i y
1 = 2 − 5 = − 3
czyli
C = ( 3 ; − 3)
==========
oraz
| | − 2 + x2 | | − 1 + y2 | |
( |
| ; |
| ) = ( 3 ; 1) |
| | 2 | | 2 | |
dokończ

→
AB = [ − 2 − 3; − 1 − 5 ] = [ −5 ; − 6 ]
więc
I AB I =
√ (−5)2 + (−6)2 =
√25 + 36 =
√61
→
BC = [ 3 − ( − 2) ; − 3 − ( −1) ] = [ 5 ; − 2]
więc
I BC I =
√ 52 + ( −2)2 =
√25 + 4 =
√29
Obwód równoległoboku
L = 2*
√61 + 2*
√29
==================
2 paź 07:19
5-latek: Czesc
Janek 
Skad ja wiedzialem ze rano rozwiazesz?
2 paź 09:03