Prosze o pokoc !!
Ania: 1.Ktory z prostokatow o polu 50cm2 ma najmniejszy obwod?
2.Powierzchnia zadrukowanej kartki ma wynosic 192cm2. Marginesy gorny i dolny maja miec po 2cm
a marginesy boczne po 1,5cm. Jakie powinny byc wymiary tej kartki aby jej pole powierzchni
bylo najmniejsze?
1 paź 22:39
pigor: .. , bez pochodnych np. tak :
1. niech
a,b=? − dł. boków prostokąta i P
▭=ab=50, to jego
obwód
▭=
2(a+b)= 4*
a+b2 ≥ 4
√ab=4
√50=
20√2, przy czym
ten
najmniejszy obwód
20√2cm ma
kwadrat o boku
5√2cm.
2 paź 00:04
Janek191:

Pole zadrukowanej części kartki:
| | 192 | |
x*y = 192 ⇒ y = |
| ; x > 0 i y > 0 |
| | x | |
Pole kartki
| | 192 | | 768 | |
P = ( x + 4)*( y + 3) = ( x + 4)*( |
| + 3) = 192 + 3 x + |
| + 12 |
| | x | | x | |
| | 768 | | 768 | |
P' (x) = 3 − |
| = 0 ⇔ 3 = |
| ⇔ x2 = 256 ⇔ x = 16 |
| | x2 | | x2 | |
P '' ( 16) > 0 , więc funkcja P ma minimum dla x = 16
oraz kartka ma wymiary:
x + 4 = 20
y + 3 = 15
Odp. Ta kartka powinna mieć wymiary: 20 cm i 15 cm.
===========================================
2 paź 07:01