wzor skróconego mnożenia
wiki: witam potrzebuje pomocy
(1+3√3)3
moglby mi ktos to krok po kroku obliczyć?
1 paź 21:42
5-latek: a=1 b=3√3 i licz wedlug wzoru (a+b)3
1 paź 21:45
wiki: prosze o obliczenie tego krok po kroku
1 paź 21:50
nitro: 1+3=4
1 paź 21:51
wiki: zatrzymuje sie dokladnie przy tych piergwiastkach
1 paź 21:53
wiki: chcialbym zobaczyc po prostu gdzie popełniam błąd
1 paź 21:54
nitro: Pierw 3 stopnia do potęgi 3 da zawsze liczbe pod pierw czyli w tym wypadku 3.
13+3=4
1 paź 21:55
Eta:
(a+b)3= a3+3a2b+3ab2+b3
(1+3√3)3= 1+3*1*3√3+3*1*3√9+ 3= 4+33√3+33√9
1 paź 21:56
nitro: Rzeczywiście, tutaj trzeba wzory zastosować

przepraszam za wprowadzenie w błąd, pozna
pora...
1 paź 21:57
5-latek: Naprawde nie umiesz podstawic do wzoru
= 13+3*12*3√3+3*1*(3√3)2+(p3√3)3= 1+33√3+33√32+3
(3√3)3= 3√33=3 z e wzoru n√an=a
1 paź 22:00