granice ciągów
gosiata: Wyznacz granicę ciągów :
a) lim (√n2−2n−n+1)
n→∞
b) lim (n 3√2 − 3√2n3 + 5n2 −7)
n→∞
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego, wydaje mi się że powinnam tu zastosować metode ze skróconymi
wzorami mnożenia, ale nie wiem jak sie za to zabrac :<
1 paź 21:26
Janek191:
więc
| | n2 −2n − (n − 1)2 | |
an = √n2 − 2n − n +1 = √n2 − 2n − (n −1) = |
| = |
| | √n2 − 2n + n −1 | |
| | n2 − 2n − n2 + 2n − 1 | | − 1 | |
= |
| = |
| |
| | √n2 − 2n + n − 1 | | √n2 − 2n + n − 1 | |
więc
lim a
n = 0 , bo mianownik ułamka → +
∞
n→
∞
2 paź 07:47
Janek191:
b) skorzystaj z wzoru
a
3 − b
3 = ( a − b)( a
2 + a*b + b
2)
zapisanego
| | a3 − b3 | |
a − b = |
| |
| | a2 + a*b + b2 | |
gdzie
a = n
3√2
b =
3√ 2 n3 + 5 n2 − 7
2 paź 07:52