wartość bezględna
Wiktorynka: Jak dokończyć zadanie o wartości bezwzględnej bo nie rozumiem jakoś tych zadań...
a) I 5−√5 I − I √5−5 I =
więc obliczyłem tak...
(5−√5) − ( 5− √5 ) = 5− √5 − 5−√5 =
ale nie wiem co dalej... Proszę o pomoc....
oraz przykład b) 4− I 3−√5 I +2 I √5 − 4 I =
i zrobiłem dotąd :
4− (3− √5) + 2 [ −(√5 −4) ] =
4 − (3−√5 ) +2 ( − √5 +4 ) =
ale nie wiem co dalej zrobić... Proszę o pomoc...
1 paź 21:05
Saizou :
zasada jest taka że jeśli to co jest w wartości bezwzględnej jest dodatnie to pozostaje bez
zmiany np.
l5+√2l=5+√2
ale jeśli jest minus przed nią to
−l5+√2l=−(5+√2)=−5−√2
kiedy wyrażenie pod wartością bezwzględną jest ujemne to przy opuszczaniu zmieniamy znaki np.
l+1−√2l=−1+√2
i ten sam przypadek kiedy przed wartością jest minus to
−l1−√2l=−(−1+√2)=1−√2
1 paź 21:10
5-latek: b)= 4−3+√5−2√5+8=
1 paź 21:10
Wiktorynka: nie rozumiem to jak w a) ma być tak...
I 5−√5 I − I √5−5 I =
ale jest dodatnie bo 5 − √5 to to samo co 5− 2.23 = więc jest na +
więc zostaje bez zmian
( 5−√5 ) − [−(√5−5)] =
5−√5 −√5+5 ....
możesz zrobić do końca zadanie bo nie rozumiem nadal...
1 paź 21:16
Wiktorynka: 5 latek a czemu nie 12−4√5 − 2√5 + 8 ....?
1 paź 21:22
Eta:
5−√5 −(−(√5−5))= 5−√5 +(√5−5)= ....
1 paź 21:24
5-latek: Po co tyle nawiasow stosowac . tylko potem myla
|5−√5|= 5−√5
|√5−5|=−(√5−5)= −√5+5=5−√5
wiec = 5−√5−(5−√5)= 5−√5−5+√5=
1 paź 21:24
5-latek: do a)
|3−√5|= 3−√5
|√5−4|= −(√5−4)=−√5+4= 4−√5
.........= 4−(3−√5)+2(4−√5)= 4−3+√5+8−2√5=
1 paź 21:31
5-latek: Moze byc ?
1 paź 21:42
wiktorynka: A ) czyli wyjdzie =10 no pierwiadtki Sie skròcą ?
1 paź 22:10
5-latek: ale 5−5≠10
1 paź 22:11
wiktorynka: A w przykładzie b co dalej zrobic ?... 4−3pier.5 −2pier.z 5 +8=....

1 paź 22:13
wiktorynka: To zero wyjdzie ?
1 paź 22:14
5-latek: tak zero
b) 4−3+√5+8−2√5= 9−√5 naprawde wez sie za rachunki
A teraz spac
1 paź 22:18
wiktorynka: A skąd Ci wyszło 9 − pierw. z 5. ? ? ?
1 paź 22:25
wiktorynka: Haha dobra juz widze
1 paź 22:27