Zbadaj wklęsłość, wypukłość i punkty przegięcia funkcji:
kamczatka: Zbadaj wklęsłość, wypukłość i punkty przegięcia funkcji:
już wyznaczyłem drugą pochodną i mam:
(x
2 − 1)[(4x
3 − 6x)(x
2 − 1) − (x
4 − 3x
2)4x]
powychodziły mi takie miejsca zerowe:
x = 1 v x = −1
x = 1 v x = −1
x
2 = 0 x = 0
w odpowiedziach mam wynik że:
funkcja jest wklęsła dla x∊(−1,0) ∪ (1,
∞)
funkcja jest wypukła da x∊(−
∞,−1)∪(0,1)
wklęsła czyli tam gdzie jest +, a wypukła tam gdzie −
Ale czemu jest taki wynik w odpowiedziach skoro wyszło tyle miejsc zerowych ?
Pomoże ktoś ?
x =
√3 v x = −
√3
1 paź 21:02
Tadeusz:
... krotności pierwiastków się kłaniają −
1 paź 21:14
kamczatka: napiszę w jakiej kolejności oznaczam te pierwiastki od lewej strony, powiecie czy dobrze:
| | √6 | | √6 | |
−√3, − |
| , −1 , 0 , 1, |
| , √3 |
| | 2 | | 2 | |
1 paź 21:19
kamczatka: i od dołu zacząć rysować ?
1 paź 21:19
Tadeusz:
... a jak wyznaczasz te miejsca zerowe w nawiasie kwadratowym

? −
1 paź 21:24
kamczatka: wyznaczyłem te miejsca zerowe z tego co w 1 poście jest zapis
1 paź 21:32
kamczatka: ?
1 paź 23:04
Tadeusz:
... to źle wyznaczyłeś ... w nawiasie kwadratowym masz różnicę a nie postać iloczynową
1 paź 23:27
kamczatka: x2 − 1 = 0
x2 = 1
x = 1 v x = −1
źle ?
1 paź 23:43
Tadeusz:
...tak się nie dogadamy
Ile masz tych pierwiastków w sumie?
1 paź 23:53