wartość bezględna
Wiktorynka: jak rozwiązać takie zadanie.:
Korzystając z wartości bezwzględnej oblicz :
f) 1+12 I 2−5√2 I +2 I2,5 √2−5 I
nie rozumiem tego...
1 paź 20:57
Wiktorynka: co zrobić... Proszę o pomoc i rady...
1 paź 21:06
Wiktorynka:
1 paź 21:06
Tadeusz:
prosto "z buta" z wartości bezwzględnej
|a|=a dla a>0
−a dla a<0
1 paź 21:09
Wiktorynka: a możesz wytłumaczyć bo nie mogę tego zrobić..... ale zacząć te zadanie bym wiedział jak je
rozwiązać...
1 paź 21:23
wiktorynka: Jak to zrobic ?
1 paź 22:29
Eta:
Jesteś Wiktor ? czy Wiktorynka?
1 paź 22:30
Szejk: Szacujesz wartość w module, jeżeli jest on dodatni, to przepisujesz wyrażenie usuwając moduł i
nic nie zmieniając, a jeżeli wartość modułu jest ujemna, usuwasz moduł zmieniając przy każdym
wyrażeniu znak.
1 paź 22:31
wiktorynka: To wyjdzie −5,5 + 7,5 pierw.z 2 ?...
1 paź 22:34
wiktorynka: Eta mam na imię Wiktor xd
1 paź 22:39
5-latek: A masz motorynke i nazwales sie
wiktorynka
1 paź 22:42
Szejk: Jeżeli pomiędzy 12 i | oraz 2,5 i √2 jest mnożenie, to:
1+12*I2−5√2I +2*I2,5 √2−5I=
=1+12*(5√2−2)+2*(5−2,5√2)=1+2,5√2+10−5√2=11−2,5√2;
o ile dobrze liczę, moduły miałem ładne parę lat temu
1 paź 22:44