wykaż, że prawdziwa jest nierówność
pipka: x>0, y>0
1 paź 20:50
ICSP: dla x = 1 oraz y = 2 nierówność nie jest prawdziwa.
1 paź 20:51
1 paź 20:52
ICSP: | | 2x | | y | |
nierówność jest oczywista ponieważ dla x> 0 i y > 0 wyrażenia |
| + |
| są liczbami |
| | y | | 2x | |
dodatnimi, a suma dwóch liczb dodatnich jest liczbą dodatnią.
c.n.w.
1 paź 20:54
5-latek: ICSP
Jak TY od razu zauwazasz takie rzeczy ze jest zle napisane
1 paź 20:55
Kacper: Co za nick...
1 paź 20:56
pipka: ale to trzeba jakoś zapisać.. dobra już ogarnąłem
1 paź 20:59
ICSP: Przecież od razu widać, ze jest źle przepisane
| | 2x | |
Dla odpowiedniego doboru x,y> 0 wyrażenie |
| może przyjąć dowolną wartość dodatnią. |
| | y | |
| | 1 | |
Jeżeli przyjmie np |
| to teza będzie fałszywa. Wystarczyło dopasować x i y |
| | 2 | |
1 paź 21:00
pipka: | | 4x2+y2 | |
może tak być, że |
| = 2x+y−2≥0? |
| | 2xy | |
1 paź 21:01
pipka: ehh miało być ≥2
1 paź 21:02
ICSP: ech
1 paź 21:03
pipka: sorki rozkojarzony jestem
no więc może tak być jak napisałem?
1 paź 21:04
ICSP: Dla x,y> 0 prawdziwa jest nierówność :
(2x − y)
2 ≥ 0
4x
2 − 4xy + y
2 ≥ 0
4x
2 + y
2 ≥ 4xy \\ : 2xy >0 (z założenia)
c.n.w.
1 paź 21:04
pipka: ok dzięki wielkie
1 paź 21:07
Eta:
Jak zmienisz ten g....y nick .......... to nie będziesz rozkojarzony
1 paź 21:13
daras: może na cipkę ?
1 paź 21:29
Mila:
To w czeskim internecie.
1 paź 21:33
daras: tam jest laska nebeska
2 paź 11:02