dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki różnych znaków
Artix1500: Dla jakich wartości parametru m równanie x2−(2m−1)x−3( 4m−1 − 2m−2) = 0 ma dwa
pierwiastki różnych znaków
1 paź 20:49
Artix1500: Może jednak ktoś pomoże
1 paź 21:28
Tadeusz:
Δ>0 ⋀ x1x2<0
1 paź 21:44
Artix1500: cóż mogę powiedzieć tyle to wiem

problemy zaczynają się w czasie liczenia
1 paź 22:01
Tadeusz:
... to licz ... skoro wiesz ... pokaż te rachunki −
1 paź 22:03
Artix1500: Prawdę mówiąc to nie mogę ich pokazać bo za dużo ich zawsze co innego wychodzi i się sam
przestałem łapać w tym, dlatego proszę o pomoc.
1 paź 22:11
Tadeusz:
... innymi słowy ... "proszę o gotowca" −
1 paź 22:16
Eta:
| | 1 | | 1 | |
1/ Δ= (2m−1)2+12(4m−1−2m−2) = 22m−2*2m+1+12*22m* |
| −12*2m* |
| >0 |
| | 4 | | 4 | |
4*2
2m−5*2
m+1>0 , Δ
1= 9,
√Δ1=3
| | 5+3 | | 5−3 | | 1 | |
2m= |
| =1 v 2m= |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
zatem Δ>0 ............... m∊.........
i 2/ x
1*x
1<0 ⇒ −3(4
m−1−2{m−2) <0 ⇒ 4
m−1−2
m−2>0
| | 1 | | 1 | |
22m* |
| −2m* |
| >0 ⇒ 22m−2m>0 |
| | 4 | | 4 | |
dokończ...........
1 paź 22:22
Tadeusz:
1o
Δ=(2m−1)2+12(4m−1−2m−2)=22m−2*2m+1+3*22m−3*2m=4*22m−5*2m+1
4*22m−5*2m+1>0
2m=t gdzie t>0
4t2−5t+1>0 Δ1=9
t1=−1/4
t2= 1
Ostatecznie m>0
2o
c/a<0
4m−1−2m−2>0 ⇒ 2m−2>m−2 ⇒ m>0
Czyli ostatecznie m>0
1 paź 22:30
Artix1500: Bardzo dziękuje

już widzę gdzie miałem błędy

To zmieniło moje życie

Pozdrawiam
1 paź 22:32
Tadeusz:
... no tak ... t1=+1/4
1 paź 22:33
Artix1500: No bywa ja mam trzy kartki A4 zapisane tylko przez to że przy liczeniu delty pomyliłem na
starcie znak ...
1 paź 22:35