Basia:
równanie x=ty
2 jest równaniem paraboli o wierzchołku w punkcie O(0,0)
osią symetrii tej paraboli jest oś OX
Jeżeli zsumujemy wszystkie zbiory A
t dostaniemy:
całą płaszczyznę XOY − oś OX + punkt O
Częścią wspólną wszystkich zbiorów A
t jest zbiór jednoelementowy {O}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Można też inaczej
dla dowolnych x,y≠0 zawsze znajdziemy takie t aby
x = t*y
2
czyli każdy punkt P(x,y) gdzie x,y≠0 należy do któregoś ze zbiorów A
t czyli należy też do ich
sumy
jeżeli x=0 i y≠0 ⇒ x=0*y
2
czyli punkty (0,y) gdzie y dowolne należą do zbioru A
0
natomiast punkty (x,0) gdzie x≠0 nie należą do żadnego A
t
bo t*0=0≠x
co daje nam to samo co wyżej
{(x,y): (x≠0 i y dowolne) lub (x=0 i y=0)}
iloczyn:
niech punkt <x,y>∊iloczynu A
t ⇒
<x,y>∊A
m i <x,y>∊A
n ⇒
x=m*y
2 i x=ny
2 ⇒
my
2=ny
2 ⇔ (m−n)y
2=0 ⇔ m−n=0 lub y
2=0 ⇔ m=n lub y=0 ⇔ A
m=A
n lub y=0
stąd wynika, że jedynym wspólnym elementem wszystkich zbiorów A
t jest para <0,0>
czyli ∩A
t = {<0,0>}