na ile sposobow...
Paulina: na ile sposobow mozna wybrac 6 osob z grupy 6 mezczyzn i 4 kobiet w ten sposob aby wsrod
wybranych osob byly co najmniej 3 kobiety?
mialam dzis pierwsza lekcje i nie wiem jak zrobic to zadanie, licze na pomoc i wylumaczenie
J:
Skorzystamy ze wzoru na prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego ...
Zdarzenie A − w grupie są co najmniej 3 kobiety.
Zdarzenie przeciwne A' − w grupie są co najwyżej 2 kobiety.
zdarzenie A' oznacza: w grupie znajdują się co najwyżej 2 kobiety,
czyli: (0K,6M) lub (1K,5M) lub (2K,4M)
Zdarzeń elementarnych jest:
| | | |
IΩI = | − spośród 10 osób sześć możemy wybrać na "10 po 6 sposobów" (kombinacje) |
| | |
Ilość zdarzeń sprzyjających zdarzeniu A'
| | | | | | | | | | | |
gdzie: | − 0K +6 M , | * | − 1K + 5M , | * | − 2K + 4M |
| | | | | | |
| | IA'I | |
Teraz: P(A') = |
| .... i ostatecznie: P(A) = 1 − P(A') |
| | IΩ | |