rozwiąż układ równań
zespolone:
x+iy=1
ix+y=1+i
x=1−iy
i(1−iy)+y=1+i
i+2y=1+i
y=1/2
x=1−1/2i
(1+i)x−iy=3+1
(2+i)x+(2−i)y=2i
pierwsze równanie zrobiłem i uprzejmie proszę o sprawdzenie,
w drugim próbowałem wymnożyć i wyznaczyć x, ale chyba coś mi nie wychodzi
proszę o jakąś wskazówkę, dziekuję
1 paź 20:27
Mila:
Pierwsze dobrze, w drugim spawdź co ma być po prawej w pierwszym równaniu.
1 paź 20:49
zespolone:
(1+i)x−iy=3+i
(2+i)x+(2−i)y=2i
1 paź 21:28
Mila:
Najlepiej wyznacznik, albo tak:
1+i −i
2+i 2−i
W=(1+i)*(2−i)−(−i)*(2+i)=2+3i
W
x
3+i −i
2i 2−i
W
x=(3+i)*(2−i)−(−i)*2i=6−3i+2i−i
2+2i
2=6−i+1−2=5−i
| | 5−i | | (5−i)*(2−3i | |
x= |
| = |
| = oblicz |
| | 2+3i | | 22−(3i)2 | |
W
y
1+i 3+i
2+i 2i
W
y=(1+i)*2i−(2+i)*(3+i)
dokończ
1 paź 21:59
2 paź 21:57
Mila:
Wyniki dobre.
2 paź 22:07
zespolone: dzięki wielkie, miłej nocy życzę
2 paź 22:12
Mila:
2 paź 22:16
Dziadek Mróz:
Pierwsze bym ugryzł:
| ⎧ | x + yi = 1 \\*i | |
| ⎩ | xi + y = 1 + i |
|
| ⎧ | xi − y = i | |
| ⎩ | xi + y = 1 + i | \\ +
|
2xi = 1 + 2i \\ :2i
x + yi = 1
2 paź 22:31