Wyznaczyć równanie płaszczyzny
Paweł : Witam, potrzebuję pomocy by zaliczyć egzamin ..
Zad. Wyznaczyć równanie płaszczyzny zawierające proste.
l1: x=2+4t
y= −6+1
z= −1−8t t należy do R
l2: −3x−2y+6=0
−4y+3z+3=0
Czy ktoś może mi rozpisać jak uzyskać punkt i wektor z l2 ? Bo jak mniemam jest to równanie
krawędziowe prostej...
1 paź 20:26
sds:
1 paź 20:35
Mila:
l2: −3x−2y+6=0
−4y+3z+3=0
−3x−2y+6=0
0*x−4y+3z+3=0
Przyjmijmy y=t − jako parametr
−3x−2t=−6
−4t+3z=−3
−3x=−6+2t
3z=−3+4t
Równanie prostej:
y=t
| | 2 | | 4 | |
[− |
| , 1, |
| ] wektor ten jest równoległy do wektora [−2,3,4] |
| | 3 | | 3 | |
P(2,0,−1)∊L
2
Albo II sposób
Liczysz iloczyn wektorowy:
[−3,−2,0]X[0,−4,3]=−6i+9j+12k
k
→=[−6,9,12] wektor kierunkowy prostej L
2
[−6,9,12] || [−2,3,4]
1 paź 20:40
Paweł : Hmm mniej więcej rozumiem, tylko skąd współrzędne wektora [ −23, 1, 43 ]oraz wektor [
−2 , 3, 4] oraz punkt P (2,0,−1) ? Wiem, że pewnie to jest banalnie proste ale zupełnie tej
postaci prostej (krawędziowej) nie jestem w stanie ogarnąć..
1 paź 20:54
Mila:
Przecież masz tam równanie parametryczne prostej, to odczytujesz wektor kierunkowy i punkt
przez który prosta przechodzi.
Przykład:
Napisać równanie parametryczne prostej przechodzącej przez punkty A = (2,1,−1) , B = (1,−
2,−1) .
Wektorem kierunkowym prostej jest AB→ = [−1, − 3,0] ,
x=2−t
y=1−3t
z=−1+0*t
Albo
x=1−t
y=−2−3t
z=−1+0*t
1 paź 21:32