prosze o pomoc
ewelinka: Pc= 2· 24 √3 + 4· ( 4·4 √3 ) = ?
1 paź 20:06
5-latek: A co Ciebie w tym dzialaniu przeraza ?
1 paź 20:08
ewelinka: Pierwiastki,co sie z nimi robi jezeli pierwiastek jest taki sam
1 paź 20:09
Adrian : Akurat w tym działaniu będziesz je dodawała
1 paź 20:10
dero2005: 48√3 + 64√3 = ?
1 paź 20:15
ewelinka: =48
√3 + 4·16
√3 = 48
√3 + 64
√3 = 112
√6 
?
1 paź 20:16
Metis: √3+√3 = 2√3....
1 paź 20:18
dero2005: 2 jajka + 4 jajka to ije jest jajek?
1 paź 20:18
ewelinka: Czyli 114 √3 ?
1 paź 20:20
: Gdy dodajesz − pierwiastki zostają bez zmian, nie dodajesz ich. Sumujesz tylko liczby które są
przed pierw, a pierwiastek przepisujesz
1 paź 20:21
dero2005: 112√3
1 paź 20:22
5-latek: No to zobacz
Mmasz dwa jednakowe pierwiastki np √5 i masz je pomnozyc
czyli √5*√5
Wiemy ze √5= 51/2
to 51/2*51/2= znasz taki wzor przeciez an*am= an+m czyli z tego wzoru
wynika ze jesli mamy podstawy jednakowe to wykladniki poteg dodajemy = 51/2+1/2}=51=5
Tak samo bedzie jesli napiszsemy √3*√3=3 wedlug tego wzoru
TO masz jak mnozysz dwa jednakowe pierwiastki
Tutaj w zadaniu musisz te pierwiastki dodac ale najpierw trezeba doprowadzic to wyrazenie do
przyjaznej postaci
Wiec tak 2*24√3= 48√3
4(4*4√3)= 4(16√3)= 4*16√3= 64√3
czyli dodakemy te dwa wyrazenia do siebie 48√3+64√3 = 112√3
Dlaczego tak ?
Otoz mamy takie dzialnie na liczbach R a*c+b*c=c(a+b)
u nas a=48 b=64 i c=√3 to wedlug tego wzor wyciagamy √3 przed nawias i mamy
√3(48+64)= √3*112 = 112√3 bo mnozenie jest przemienne
1 paź 20:27
ewelinka: O dziekuje bardzoza wytlumaczenie ktore jest na 6tke! Teraz juz wiem,dzieki bardzo
1 paź 20:31