Proszę o wyjaśnienie
czesio1296: Uzasadnij, że liczby naturalnej parzystej niepodzielnej przez 4, nie mozna zapisać jako różnicy
kwadratów dwóch liczb naturalnych.
1 paź 19:44
Andrzej: Liczba naturalna parzysta niepodzielna przez 4 przystaje do 2 modulo 4.
dla n parzystych n2 ≡ 0 (mod 4) (bo (2k)2=4k2)
dla n nieparzystych n2 ≡ 1 (mod 4) (bo (2k+1)2 = 4k2+4k+1)
więc różnica kwadratów będzie przystawać albo do 0, albo do 1, albo do −1 modulo 4 − w żadnym
przypadku nie ma przystawania do 2.
1 paź 20:04
5-latek: Andrzej a po ludzku (bez modulo mozna prosic
1 paź 20:05
Andrzej: liczba przystaje do 2 modulo 4 to znaczy, że ta liczba przy dzieleniu przez 4 daję resztę 2
1 paź 20:07
Andrzej: tłumaczę:
kwadraty liczb parzystych są podzielne przez 4
kwadraty liczb nieparzystych dają resztę 1 przy dzieleniu przez 4
więc różnica tych kwadratów może dać reszty: 1, 0 lub −1 (czyli 3)
nigdy nie da reszty równej 2.
1 paź 20:09
5-latek: Tylko ze ja nie rozumiem tego modulo w ogole .
Ale to moze jest zadanie na wykorzystanie tego z modulo ?
1 paź 20:10
5-latek: Bardzo dziekuje
1 paź 20:11
Andrzej: nie wiem z jakiego poziomu jest to zadanie.
przystawanie liczb modulo ileśtam jest realizowane w niektórych klasach matematycznych liceów i
na studiach. Na niższych poziomach używa się pojęcia reszty z dzielenia albo zapisuje w
postaci wyrażeń algebraicznych, czyli zamiast pisać n ≡ 2 mod 4 pisze się: istnieje takie k
całkowite, że n = 4k + 2
1 paź 20:23