Wyznacz wzór funkcji kwadratowej
Pola: Zadanie.1
Dana jest funkcja f(x)=ax2+bx+c. Wyznacz współczynniki a,b,c jeśli wiadomo,że jednym z miejsc
zerowych funkcji jest liczba −2, największa wartość funkcji jest równa 5 i jest ona malejąca w
przedziale <3;∞)
Napisałam tylko dane:
q=5 p=3 x1=−2
Nie wiem co dalej...
1 paź 19:25
Tadeusz:
... wiesz wszystko ... funkcja ma max ...czyli "smutna" ... znasz wierzchołek więc piszesz
postać kanoniczną
y=a(x−3)
2+5 a wyznaczysz podstawiając współrzędne miejsca zerowego
0=a(−2−3)
2+5 ⇒ a=−5
dalej sama −
1 paź 19:34
Pola: Oki . Jakoś tak robiłam i nie chcialo wyjść... Hmm moge liczyć na sprawdzenie?
1 paź 19:35
Tadeusz:
przepraszam ... a=−1/5 oczywiście
1 paź 19:38
Tadeusz:
| | 1 | | 1 | | 6 | | 16 | |
y=− |
| (x−3)2+5 ⇒ y= − |
| x2+ |
| x+ |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
1 paź 19:43
Pola: Czyli tak:
y= −5(x−3)
2+5
y= −5( x
2−6x+9)+5
y= −5x
2+30x−40
a=−5 b=30 c=−40
Jest dobrze?
1 paź 19:44
Pola: Aaa no własnie coś mi się nie zgadzało... Zaraz poprawię na 1/5
1 paź 19:44