sprawdzić i pomóc
mryellow: Specjalnie napiszę krok po kroku, proszę o sprawdzenie i ewentualną poprawę lub pomoc w dalszym
wykonaniu.
Mam do rozwiązania:
I wychodzi mnie tak:
| | 1 | | 1 | | 2 | | x+1 | | (1+x2)−4 | |
( |
| + |
| )( |
| − |
| )*(1+ |
| ) = |
| | 2 | | x+1 | | 1 | | 1 | | 2x | |
| | x+1 | | 2 | | 2−(x+1) | | 2x | | (1+x2)−4 | |
( |
| )+ |
| )*( |
| )*( |
| + |
| ) = |
| | 2(x+1) | | 2(x+1) | | 1 | | 2x | | 2x | |
| | x+3 | | −x+1 | | 2x+(1+x2)−4 | |
( |
| )*( |
| *( |
| ) = |
| | 2(x+1) | | 1 | | 2x | |
| | (x+3)(−x+1) | | 2x+(1+x2)−4 | | (−x2−2x+3)(2x+x2−3) | |
|
| * |
| = |
| |
| | 2(x+1) | | 2x | | 4x2+4x | |
I ściana.
1 paź 19:24
PW: A co masz "rozwiązać"? Na razie widać jakieś przekształcenia, ale w jakim celu?
1 paź 19:26
mryellow: No mam po prostu sprowadzić do najprostszej postaci tylko nie wiem czy jest dobrze i co
dalej...
1 paź 19:29
mryellow: podbijam
1 paź 19:48
PW: Po słowach "I wychodzi mnie tak" jest błąd. To prawda, że dzielenie jest mnożeniem przez
odwrotność, ale jak policzyłeś tę odwrotność?
1 paź 20:00
mryellow: jak zle? wiem ze tych 1 w mianowniku nie musi byc, ale tak mi wygodniej.
moze napisze ktos jak powinno byc, albo wyjasni mi gdzie blad? z gory dzieki
1 paź 21:24
Eta:
założenie x≠ −1 , x≠0
| | 1+x2−4 | | 2x+1+x2−4 | | x2+2x−3 | | (x+3)(x−1) | |
1+ |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2x | | 2x | | 2x | | 2x | |
| | x+3 | | (x+3)(x−1) | | (x+3)2 | |
W=.......... = |
| * |
| = |
| |
| | x−1 | | 2x | | 2x | |
1 paź 21:34
mryellow: no ale jak sie skraca 2(x−1) i 2(x+1)?
1 paź 21:44
mryellow: wyjasni to ktos?
1 paź 21:53
mryellow: pomocy
1 paź 22:15
Mila:
| 2*(x−1) | | x−1 | |
| = |
| i to już koniec |
| 2*(x+1) | | x+1 | |
1 paź 22:38
mryellow: czyli jak jest taka sytuacja, ze sa 2 nawiasy (x znak taka sama liczba w 2 nawiasach) to mozna
skracac bez znaczenia?
to znaczy ze:
| −x−1 | |
| to taka sama sytuacja? |
| x+1 | |
1 paź 22:42
Mila:
Zał.
x+1≠0
Pisz konkretne przykłady, bo nie wiem czy dobrze rozumiem, co masz na mysli.
1 paź 22:57
mryellow: chce zrozumiec czemu 2(x−1) skraca 2(x+1), przeciez sa inne znaki!?
nie moge tego pojac
1 paź 23:06
mryellow: konkretny przyklad jest wyzej.
1 paź 23:06
Mila:
22:38 napisałam, że tylko skracamy przez 2. Możesz skracać wyrażenie
(x+1) przez (x+1)
(2x−1) przez (2x−1)
Nie możesz skracać (x−1) przez (x+1).
2 paź 00:04
mryellow: no to spojrz jak eta wykonala, ewidentne skrocenie 2(x−1) przez 2(x+1), o to chodzi i to chce
zrozumiec
2 paź 19:49
undefined: W ogóle nie pisz "mnie" tylko poprawnie "mi".
2 paź 19:50