s
force: Uzasadnij ,że jeśli 0<a<b to f(a)<f(b)
1 paź 19:23
force: poprawka ...to f(a)>f(b)
1 paź 19:23
1 paź 19:38
Tadeusz:
zapisz porządnie ten logarytm
1 paź 19:45
Tadeusz:
to jest
f(x)=log1/2(x3+3x) czy log1/2x3+3x
1 paź 19:48
force: f(x)=log1/2(x2+3x)
1 paź 19:52
Tadeusz:
pod logarytmem jest x3+3x czy x2+3x
1 paź 19:57
force: x3+3x
1 paź 20:18
Tadeusz:
1) funkcja logarytmiczna dla podstawy większej od 0 a mniejszej od 1 jest

?
2) Wyrażenie logarytmowane w określonym przedziale rośnie (musisz to dowieść)
3) Wnioski
1 paź 20:20
force: 1. funkcja malejąca
2.nie rozumiem w jakim przediale ma to wyrażenir rosnąć
1 paź 20:24
force: nie rozumiem
1 paź 20:29
Tadeusz:
0<a<b oczywiście
1 paź 20:30
Tadeusz:

... to że x
3+3x>0 ... to wynika z założenia dla logarytmu
Interesuje nas jednak czy wyrażenie to dla x>0 rośnie czy maleje
f(x)=x
3+3x ⇒ f(x)=x(x
2+3)
Widzisz, że rośnie ...czyli dla b>a b
3+3b>a
3+3a i dalej chyba już jasne −
1 paź 20:37
force: ooo no teraz to widze dzięki
1 paź 21:15