Zadania - ciagi
Ed: 1. Wyznacz takie liczby x, y aby ciąg (32, x, y) był geometryczny, a ciąg (−4, y, x)
arytmetyczny.
Nie wiem od czego nawet zacząć.
2. Wyznacz x, dla którego liczby: x−2; 2x+2; 8x+8 będą tworzyć ciąg geometryczny.
Mam wykorzystać ten wzór an = √an−1 * an+1 ? Czy może jest jakiś inny sposób?
11 lis 15:29
Basia: Podpowiadam
11 lis 15:57
Basia:
ad.1
ciąg (32,x,y) ma być geometryczny czyli x
2=32*y
| | −4+x | |
ciąg (−4,y,x) ma być arytmetyczny czyli y = |
| |
| | 2 | |
musisz rozwiązać ten układ równań
ad.2
a
n =
√an−1*an+1 ⇒ a
n2 = a
n−1*a
n+1 ⇒
(2x+2)
2 = (x−2)(8x+8)
i musisz rozwiązać to równanie
inny sposób jest ale ten jest najprostszy
ten inny to liczenie wprost z definicji
2x+2 = (x−2)*q
8x+8=(2x+2)*q
i teraz trzeba wyznaczyć z obu równań q i porównać
dostaniesz to samo równanie, ale tu musisz rozważać różne przypadki
1. dla x−2≠0
2. dla x−2=0
3. dla 2x+2≠0
4. dla 2x+2=0
jak widzisz to o wiele bardziej skomplikowane (no może nie tyle skomplikowane, ile wymagające
dużej liczby rachunków)
11 lis 16:06
Ed: Dzięki, myślałem że sobie poradze z obliczeniami ale jakoś m nie wychodzi, cos zle robię.
Czy mógłby ktoś pokazać jak to oblicza?
1. x
2 = 32 * y
2. (2x+2)
2 = (x−2)(8x+8)
11 lis 18:21
Ed: up
11 lis 19:11
Ed: up ; >
11 lis 21:02