niebieski y=sin(x)+4
czerwony to y=3sin(x)+4
fioletowa to y=sinx
Zanacz sobie na tym wykresie przedzialy
Teraz zobacz
mamy y=f(x)=3sin(x)+4
| pi | ||
np sin 30 stopni =sin | = 1/2} | |
| 6 |
| pi | ||
czyli dla kąta | wartosc naszsej funkcji wynosi | |
| 6 |
| pi | 1 | |||
f( | )= 3* | +4= 1,5+4=5,5 | ||
| 6 | 2 |
| pi | pi | |||
np dla | to sin | =1 | ||
| 2 | 2 |
| pi | ||
to wartosc tej funkcji f( | )= 3*1+4=3+4=7 i sprawdz sobie na wykresie czy tak nie jest | |
| 2 |
W dwóch wątkach to zrobię.
1)y=sin(x)
2) y=3sin(x)
1) y=3sin(x)
2) y=3sin(x)+4