Wykaż, że dla x (-2,7) liczba a jest całkowita
Gabi: Wykaż, że dla x∊(−2,7) liczba a=√x2+4x+4/x+2−3(x−7/√x2−14x+49−5√6−2√5+5√5 jest
całkowita. Wiem, że z tego wyjdzie mi a=|x+2|/x+2−3[(x−7)/|x−7|]−5(√5−1)+5√5. Co mam
zrobić gdy na górze pierwiastka mam wyrażenie w wartości bezwzględnej, a na dole to samo
wyrażenie, ale bez bezwględnej? Jak można to skrócić? I druga sytuacja, gdy mam wyrażenie na
górze pierwiastka, a na dole to samo wyrażenie w bezwględnej? Po prostu opuszczam wartość czy
jak inaczej?
1 paź 18:36
5-latek: |x+2| dla x∊(−2,7) =x+2 bo to co jest w module jest dodatnie i opuszczajac wartosc
bezwzgledna nie zmieniamy znaku
Sprawdz jak bedzie dla |x−7| dla x nalezy (−2,7)
1 paź 18:43
PW:
to dla x > − 2 liczba
1 (licznik jest równy x+2 i mianownik też).
1 paź 18:44
5-latek: Gabi . Skrec glowe w prawo i zobacz tam piszse Kliknij po wiecej przykladow
1 paź 18:47
barteg: Nie wykorzystałeś jeszcze założenia, jeśli x∊(−2,7) → |x+2|=x+2 dla x≥−2, |x−7|=−(x−7) bo x<7
1 paź 18:47
Gabi: w |x−7| dla x∊(−2,7) będzie ujemne, czyli tak jakby skróci mi się góra z dołem i zostanie mi
minus?
1 paź 18:48
Gabi: okej, dzięki! już chyba ogarniam
1 paź 18:49