Obliczanie granicy funkcji w punkcie III LO rozszerzenie
jedrek386: Oblicz Granice
a) lim
3√2x−1−1
x→1 x−1
b) lim
3√1−3x +2
x→3 x−3
Prosze o pomoc z tym zadaniem.. oczywiscie jest to ułamek tylko nie wiem jak to inaczej tutaj
zapisać.
Pozdrawiam
1 paź 18:35
john2: a)
a3 − b3 = (a−b)(a2 +ab + b2)
w liczniku masz (a−b), czyli (3√2x−1 − 1)
pomnóż licznik i mianownik przez (a2 +ab + b2)
1 paź 18:56
jedrek386: nie rozumiem..
1 paź 18:58
john2: | | 3√2x−1 −1 | | 3√(2x−1)2 + 3√2x−1 + 1 | |
limx−>1 |
| * |
| = |
| | x−1 | | 3√(2x−1)2 + 3√2x−1 + 1 | |
...
korzystamy ze wzoru, który podałem
u nas
a =
3√2x−1
b = 1
w liczniku zostanie Ci a
3 − b
3
1 paź 19:04
jedrek386: I co z tym "syfem", który powstał dalej zrobić ?
1 paź 19:09
john2: w liczniku zostanie 2x − 2 = 2(x−1)
skrócisz (x−1), teraz "podstaw 1" za x i wyjdzie to, co ma wyjść ( tak naprawdę podstawiasz coś
zmierzającego do 1)
1 paź 19:13
jedrek386: Odpowiedź prawidłowa to
23 
nie wiem jak to mogło wyjść skoro wg. mnie wychodzi 0
1 paź 19:21
john2: Pokaż, jak robisz,
Ułamki piszesz tak: U {licznik}{mianownik}
bez tej spacji po U
1 paź 19:23
jedrek386: | | 2x−2 | | 2(x−1) | | 2 | |
Mówiłeś że w liczniku wyjdzie |
| = |
| = |
| =2 |
| | x−1 | | x−1 | | 1 | |
Sorki wynik 2
1 paź 19:35
john2: Gdzieś Ci zniknęła część mianownika. Zobacz mój post z godziny 19:04. Mnożysz i licznik i
mianownik przez to samo wyrażenie.
1 paź 19:40
jedrek386: Gdyby tam było mnożenie, a nie dodawanie... Kurcze no dzięki za pomoc, ale nie ogarniam tego..
1 paź 19:49
john2: kontynuacja postu z 19:04
| | 3√(2x−1)3 − 13 | |
= limx−>1 |
| = |
| | (x−1)(3√(2x−1)2 + 3√2x−1 + 1) | |
| | (2x − 1) − 1 | |
= limx−>1 |
| = |
| | (x−1)(3√(2x−1)2 + 3√2x−1 + 1) | |
| | 2x − 2 | |
= limx−>1 |
| = |
| | (x−1)(3√(2x−1)2 + 3√2x−1 + 1) | |
| | 2(x−1) | |
= limx−>1 |
| = |
| | (x−1)(3√(2x−1)2 + 3√2x−1 + 1) | |
| | 2 | |
= limx−>1 |
| |
| | 3√(2x−1)2 + 3√2x−1 + 1) | |
Teraz wstaw za x = 1
1 paź 19:59