matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowodzenie podzielności a i b
Patryk:
Liczby naturalne a i b spełniają warunek 1/a + 1/b = 1/7 wykaż że iloczyn tych liczb jest podzielny przez 7.
1 paź 18:21
K:
b
a
1
+
=
ab
ab
7
b+a
1
=
ab
7
ab=7(a+b)⇒7 jest dzielnikiem ab
1 paź 18:26