geometria analityczna
xyz123: Znaleźć równania prostej przecinającej proste:
L1 : x = 1+t, y = 1 + 2t, z = 2 + t, t∊R
L2: x = 2s, y = 1 + s, z = 9 + s, s∊R, pod kątem prostym.
Proszę o pomoc.
1 paź 17:52
ciekawsky: Znajdź np. iloczyn wektorowych tych dwóch wektorów prostych.
1 paź 18:51
xyz123: Mając punkty przecięcia szukanej prostej z podanymi dwiema prostymi, znajduję wektor u = [2s −
1 −t, s − 2t, 7 + s − t] i liczę iloczyn wektorowy u x v, gdzie v to wektor kierunkowy
prostej prostopadłej do szukanej prostej. v = [ 2, 1, 1].
Dostaję : 6s − 4t + 5 = 0
Jak widać potrzebuję jeszcze jednego równania, żeby obliczyć s i t.
Nie wiem z czego stworzyć to równanie.
Proszę o pomoc.
2 paź 08:43
pigor: ..., Znaleźć równania prostej przecinającej proste:
L
1: (x,y,z)=(1+t, 1+2t,2+t), t∊R, i L
2: (x,y,z)=(2s,1+s,9+s), s∊R,
pod kątem prostym.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., no to ja widzę to w swojej ...

szufladzie tak :
1) u
1=[1,2,1] i u
2=[2,1,1] − wektory kierunkowe danych prostych, to
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) wektor
kierunkowy szukanej prostej L u jest ⊥ do wektorów u
1 i u
2,
czyli jest ich iloczynem wektorowym
u= u
1 x u
2=...= i+j−3k=
[1,1,−3] ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3) punkty (*)
M1=(1+t, 1+2t,2+t)∊L
1 i
M2=(2s,1+s,9+s)∊L
2 tworzą
wektor M
1M
2=[2s−t−1, s−2t, s−t+7] równoległy do prostej szukanej L,
czyli do jej wektora kierunkowego u=[1,1,−3] , co z warunku
równoległości dwóch wektorów stosunki ich składowych są równe :
| 2s−t−1 | | s−2t | | s−t+7 | |
| = |
| = |
| ⇔ 2s−t−1=s−2t i −3(s−2t)=s−t+7 ⇔ |
| 1 | | 1 | | −3 | |
⇔ s+t=1 i −4s+7t=7 ⇔ 4s+4t=4 i −4s+7t=7 /+ stronami ⇔
⇔ 11t=11 i s=1−t ⇔
t=1 i s=0 , stąd i z (*)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4) M
1=(2,3,3)∊L
1 i M
2=(0,1,9)∊L
2 , ale u=[1,1,−3] , więc
| | x−2 | | y−3 | | x−3 | |
L : |
| = |
| = |
| , czyli L: (x,y,z)=(2+r, 3+r, 3−3r), r∊R − |
| | 1 | | 1 | | −3 | |
− szukane równanie prostej spełniającej warunki zadania . ...
2 paź 14:09
xyz123: Dziękuję Ci Pigor. Twoje rozwiązanie jest zgodne z rozwiązaniem w książce.
Widzę, że Ty treść zadania zrozumiałeś tak, że szukana prosta jest prostopadła do obu podanych
prostych. Ja zrozumiałem ją tak, że szukana prosta jest prostopadła tylko do tej drugiej
prostej, bo ten zapis wg mnie na to wskazuje. Rację masz oczywiście Ty. Moim zdaniem powinno
być to inaczej zapisane, bo nie jest to oczywiste.
Pozdrawiam i dziękuję
2 paź 16:25