definicja heinego
force: wskaż dwa ciągi a
n ,b
n dla których lim n→
∞a
n=lim n→
∞b
n=x
0 oraz lim n→
∞f(a
n)≠lim n→
∞f(b
n)
i na tej podstawie wykaż ,że nie istnieje granica funkcji w punkcie x
0 jeśli:
1 paź 17:47
force:
1 paź 18:49
force: pomocy
1 paź 19:21
Jack:
| | 1 | | 1 | |
np. an= |
| oraz bn=− |
| |
| | n | | n | |
1 paź 19:30
force: a dalej kompletnie nic z tego nie rozumiem a musze to rozwiązać
1 paź 20:19
force: 
1 paź 20:30
Jack:
Wtedy lim
n→∞ x
n=0
| | xn2−4|xn| | | 1/n2−4*(1/n) | |
Zatem limn→∞ |
| =lim{n→∞} |
| = |
| | 2xn | | 2*(1/n) | |
Wtedy lim
n→∞ x'
n=0
| | xn'2−4|x'n| | | 1/n2−4*|(−1/n)| | |
Zatem limn→∞ |
| =lim{n→∞} |
| = |
| | 2x'n | | −2*(1/n) | |
Stąd z def. Heinego granica w x
0=0 nie istnieje.
1 paź 21:12
force: ?
1 paź 21:13
force: a już rozumiem dzięki
1 paź 21:13
force: | | √x+5−1 | |
hmm a rozwiążesz tym samym sposobem ale dla f(x)= |
| |
| | |x+4| | |
1 paź 21:42
force: ?
1 paź 21:58