Logarytmy, równania, heelp me
magdziaf: Potrzebuję pomocy:
1. Wartość wyrażenia logx(x2+1) nie można obliczyć, gdy liczba x jest równa: A.−2 , B.2 ,
C.0,5 D.10
2. Rozwiaż równania :a) log2(1−x)=−2
b) log∨3(2−x)+log∨3(2+x)=2
3. Wykaż, że jeśli log2 3 = a , i log2 5=b, to log2 ( 1 2/25 )=3a−2b
V−pierwiastek
Prosze o rozpisanie tego i pomoc... siędze nad tym juz ok 2 h, i w żadną stronę mi nie wychodzi
: p
Zadania:
zapodaj.net/8d1f1d349d825.png.html
1 paź 14:17
Janek191:
z.1
A) x = − 2
x musi być > 0 i x ≠ 1
z.2
a) log
2 ( 1 − x) = − 2 ; 1 − x > 0 ⇒ x < 1
1 − x = 2
−2
=========
b)
log
√3 ( 2 − x) + log
√3 ( 2 + x) = 2 ; 2 − x > 0 i 2 + x > 0 więc x ∊ ( − 2; 2)
log
√3 ( 2 − x)*( 2 + x) = 2 log
√3 √3 = log
√3 3
( 2 − x)*( 2 + x) = 3
4 − x
2 = 3
x
2 = 1
x = − 1 lub x = 1
================
1 paź 14:36
Janek191:
z.3
log
2 3 = a i log
2 5 = b
więc
| | 2 | | 27 | |
log2 1 |
| = log2 |
| = log2 27 − log2 25 = |
| | 25 | | 25 | |
= log
2 3
3 − log
2 5
2 = 3 log
2 3 − 2 log
2 5 = 3 a − 2 b
1 paź 14:40
magdziaf: Dzięękuję Ci baardzo!
Niedaleko mi było do rozwiązań, ale nie wiedziałam czasem ' co dalej ' i się 'motałam'.
Jeszcze raz wieeelkie dzięki!
1 paź 15:16