parametr-nierówność kwadratowa
mic: Dana jest nierówność kwadratowa z parametrem m:
x2 +8x −7 +m < 0
a) wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których przedział (3;4) zawiera się w zbiorze
rozwiązań tej nierówności.
b) uzasadnij, że jeżeli dla pewnej wartości parametru m nierówność ta ma rozwiązanie
w przedziale (3;4) to ma ona w tym przedziale nieskończenie wiele rozwiązań.
1 paź 13:35
Tadeusz:
a)
Δ>0 ⋀ f(4)<0
1 paź 13:46
Godzio:
a) f(3) chyba też musi być ujemne?
1 paź 13:48
mic: w a) będzie tak myślę: Δ>0 ⋀ f(3)<0 ⋀ f(4)<0
tylko nie wiem jak w b)
1 paź 13:52
Tadeusz:
b)wierzchołek ma dla xw=−4 ... więc to oczywiste
1 paź 13:52
Tadeusz:
... to chyba oczywiste Godzio skoro xw=−4
1 paź 13:54
Godzio:
No tak, spojrzałem na to schematycznie
1 paź 13:54
Tadeusz:
−
1 paź 13:57
mic: b) Δ=23−m wtedy wierzchołek to W(−4 ; (m−23)/4) i co wtedy?
1 paź 13:57
Tadeusz:
... a ktoś Cię pyta o y−kową współrzędną wierzchołka?
1 paź 14:02
Tadeusz:
a Δ=64−4(n−7)=64−4n+28=92−4n
1 paź 14:04
mic: jak mam to uzasadnić w b) xw=−4 to wiem i co wtedy bo nie rozumiem
1 paź 14:05
Tadeusz: najlepiej narysuj −
1 paź 14:08
mic: to wtedy f(−12)<0 i f(4)<0 i Δ=23−m gdzie Δ>0 jest wtedy gdy m∊(−∞;23) i co
1 paź 14:13
Tadeusz:
... chyba sam nie wiesz co wypisujesz −
1 paź 14:18
mic: to jak mam sobie narysować żebym to zrozumiał ?
1 paź 14:24
Tadeusz:

Jeśli jeden pierwiastek zawiera siw przedziale (3,4) np. x
1=3,5
to drugi jest równo oddalony od osi symetrii
Widzisz, że między 3 a x
1 jest nieskończenie wiele punktów
1 paź 14:31
mic: ok dzieki teraz rozumiem
1 paź 14:33
Tadeusz: −
1 paź 14:39