Wyznacz współczynniki b i c f. kwadratowej f(x) = 2x^2 + bx + c, jeśli jej zbior
Alysanne: Wyznacz współczynniki b i c f. kwadratowej f(x) = 2x2 + bx + c, jeśli jej zbiorem wartości
jest przedział <−1, +∞), a jej wykres przecina oś OY w punkcjie P(0,1)
1 paź 13:00
J:
f(0) = 1 ⇒ 2*0 + b*0 + c = 1 ⇒ c = 1
| −Δ | |
| = − 1 ... z tego równania obliczysz: b |
| 8 | |
1 paź 13:29
5-latek: jesli wykres przecina os OY w punkcie P to c=1
jesli zbior wartosci to przedzial <−1 ,oo) to znaczy ze yw=q=−1 wiesz jaki jest wzor na q
wiec licz
1 paź 13:30