Wektor
Piotr 10:

Dlaczego
c
→ = b
→ − a
→ ?
1 paź 12:05
kochanus_niepospolitus:
jak dla mnie to c→ = a→ − b→
1 paź 12:06
Piotr 10: b→+c→ = a→
c→ = a→ − b→
wg mnie też,
1 paź 12:07
J:
.... c
→ = a
→ − b
→ ..
1 paź 12:12
Piotr 10: thx
1 paź 12:13
Piotr 10:

Rzut prostokątny wektora u
→ na wektor v
→
Tw. ∀u
←≠0
→ , v
→≠0
→ ∃ u
1→, u
2→ takie, że
u
→ = u
1→+u
2→ oraz u
1→ II v
→ i u
2→ ⊥v
→
Mam teraz przedstawić u
1→ za pomocą u
→ i v
→
Pomoże ktoś

?
1 paź 12:20
1 paź 12:32
Piotr 10: Jak do tego doszedłeś

?
1 paź 12:34
Piotr 10: ALbo sam spróbuje, widzę, że trzea iloczyn skalarny wykorzystać
1 paź 12:37
Piotr 10: Możesz pokazać jednak ?
1 paź 12:43
Piotr 10: Mam pytanie jeśli mam
u
→ ◯ v
→ = u
1→ ◯ v
→
To mogę podzielić obustronnie przez v
→
i wtedy
1 paź 12:58
1 paź 13:11
Piotr 10: Żebym miał tyle kasy. Wystarczy, że jutro kupuję dwie książki od jednej dziewczyny
1 paź 13:13
J:
.... a o b = IaI*IbI*cosα ... wyrażenie: IbI*cosα jeszt rzutem wektora b na wektor a ( b→a
1 paź 13:13
Piotr 10: J mógłbyś coś więcej ?
1 paź 13:14
J:
(b
→a) − oznacza rzut wektora b na wektor a ( i to jest wektor )
| | a o b | | a→ | |
.... dalej ... b→a = |
| .... a ponieważ: |
| = 1 ... więc: |
| | IaI | | IaI | |
| | a o b | | a→ | | a o b | |
b→a = |
| * |
| = |
| *a→ |
| | IaI | | IaI | | IaI2 | |
1 paź 13:19
Piotr 10: Nie rozumiem, skąd ta pierwsza równość ?
1 paź 13:24
Piotr 10: ?
1 paź 13:30
J: | | a o b | |
popatrz na post 13:13 ... a o b = IaI*IbI*cosα = IaI*(b→a) ... stąd: b→a = |
| |
| | IaI | |
1 paź 13:31
Piotr 10: Dlaczego tak
| I b→aI | |
| =cosα a nie tak ? |
| I bI | |
1 paź 13:33
Piotr 10: ?
1 paź 13:51
J:
.... no tak, troche Ci zaciemniłem obraz...
| | a o b | |
..... powinno być: a o b = IaI*IbI*cosα ⇔ IbI*cosα = |
| ( skalar ) |
| | IaI | |
ale, IbI*cosα*i
→ = (b
→a) [ gdzie i
→ to wektor jednostkowy] ....
to już jest wektor ( rzut wektora b na wektor a)
| | a o b | |
...... i dalej : (b→a) = |
| *j→ ( wektor jednostkowy) .. i teraz za j→ mozemy |
| | IaI | |
| | a→ | | a o b | |
podstawić: |
| otrzymując ostateczną zalezność: (b→a) = |
| *a→ |
| | IaI | | IaI2 | |
1 paź 14:08
Piotr 10: Ale nadal nie wiem czemu jest b
→a = IbIcosα*i
Skąd to się bierze
1 paź 14:13
Piotr 10: Pomoże ktoś?
1 paź 14:31
1 paź 14:57
Piotr 10: DZIĘKI WIELKIE

. W końcu to zrozumiałem

. Dziękuję
1 paź 15:44
Mila:
12:20
u
1→=k*v
→, k∊R
u
2→=u
→−(u
1→)
u
2→⊥v
→⇔u
2→ov
→=0
(u
→−u
1→) ov
→=0⇔
(u
→−k*v
→)ov
→=0⇔
u
→ov
→=k*|v|
2=0
=============
1 paź 16:43
Piotr 10: 
Dziękuję, już sobie poradziłem
1 paź 18:54