mnożenie l. zespolonych
zespolone: witam chciałbym się upewnić czy dobrze to policzyłem
(−3+4i)2−(2−i)3=9−24i−16−(2−i)2(2−i)=
=−7−24i−(4−4i−1)(2−i)=
=−7−24i−(6−3i−8i+4i2)=
=−7−24i−6+11i+4=
=−9−13i
tak mi kazano robić. Problem mam w tym że gdy zrobiłem po swojemu(nie rozbiłem różnicy
sześcianów) to nie dostałem tego samego wyniku
dzięki, jesli ktoś mógłby poświęcic chwile
1 paź 00:42
PW:
(4−4i−1)(2−i) = (3−4i)(2−i) = 6 − 3i − 8i − 4 = 2 − 11i
Policzyłeś dobrze,
− 7 − 24i − 2 + 11 i = − 9 − 13 i.
Wzorem (2−i)3 musi być to samo:
(2−i)3 = 23−3·22i + 3·2i2 − i3 = 8 − 12i − 6 + i = 2 − 11i
1 paź 01:00