Wyznacz liczby a i b wielomianu
MissM: Wiedząc, że wielomian w(x) ma jeden pierwiastek trzykrotny, jeśli w(x) = 8x3+ax2+150x+b
30 wrz 22:54
ICSP: w(x) = 8(x − b)
3
Wystarczy wymnożyć i porównać współczynniki
30 wrz 23:00
MissM: ICSP: No właśnie, podobnym sposobem robiliśmy na lekcji, ale nie rozumiem dlaczego we wzorze
w(x) = 8(x − b)3 przed tym pierwiastkiem trzykrotnym zawsze musi być współczynnik z w(x) =
8x3+ax2+150x+b − w tym przypadku 8. Wiem, że może to głupie pytanie, ale dlaczego nie może
być po prostu w(x)=(x−b)3?
30 wrz 23:06
ICSP: Ponieważ współczynnik przy najwyższej potędze musi Ci się zgodzić.
Gdyby było w(x) = (x−b)3 to przy x3 stałaby 1, a w w(x) przy x3 stoi 8, czyli coś się nie
zgadza
(1 ≠ 8 )
30 wrz 23:09
ICSP: ups

w(x) = 8(x − c)
3 
Nie zauważyłem tego b na końcu
30 wrz 23:12
MissM: Dzięki za pomoc
30 wrz 23:20
ICSP: Ewentualnie wykorzystaj wzory Viete'a dla wielomianu stopnia III. Zdecydowanie najszybszy
sposób
30 wrz 23:21