wielomiany
Arek: przedstaw wielomian w(x) jako iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych o współczynnikach
całkowitych
w(x)=x
4+x
3−6x
2−11x−5
POMÓŻCIE
30 wrz 22:44
Lukas:
W(−1)=0
(x2+2x+1)(x2−x−5)
30 wrz 22:52
Arek: Nie rozumiem... Czy mógłbyś to wyjaśnić?
30 wrz 22:55
Lukas:
Nie umiesz dzielić wielomianów ?
Schemat Hornera ?
30 wrz 22:57
Arek: Hornera znam, dzielić umiem, ale nie wiem co przez co
30 wrz 22:58
ICSP: w(x) = (x2 + ax + b)(x2 + cx + d)
wymnażasz, porównujesz współczynniki i znajdujesz wartości a,b,c,d
30 wrz 22:59
Mila:
Jeżeli w(−1)=0 to dzielisz przez (x+1)
30 wrz 23:00
Arek: próbowałem tak w(x) = (x2 + ax + b)(x2 + cx + d) ale wychodzi układ równań z czterema
niewiadomymi, w którym się gubię i nie mogę go rozwiązać
30 wrz 23:02
pigor: ..., w(−1)=0 , a wtedy widzę to np. tak :
w(x)= x4+x3−6x2−11x−5= x
4+x
3−6x
2−6x−5x−5= x
3(x+1)−6x(x+1)−5(x+1)=
= (x+1) x+1)
2(x
2−x−5) =
(x2+2x+1) (x2−x−5) . ...
30 wrz 23:31
5-latek: pigor Czesc
Ale w ostatniej linijce cos namieszales chyba
1 paź 10:04
pigor: ... , no tak...

nie wiem jak to się stało

miało − powinno być :
...=(x+1)(x
3−6x−5)=(x+1)(x
3+x
2−x
2−x−5x−5)=(x+1)[x
2((x+1)−x(x+1)−5(x+1)]=
= (x+1)(x+1) (x
2−x−5)= (x+1)
2 (x
2−x−5)=
(x2+2x+1) (x2−x−5) . ...
1 paź 15:32