Funkcja wykladnicza z parametrem.
Elduderino: Jeśli m1 i m2 są różnymi wartościami parametru m, dla których równanie −2|x| + 4 = m2 ma
jedno rozwiazanie , to suma m12 + m22 jest równa:
Prawidłowa odpowiedź to 6, a ja potrzebuje wskazówki jak zacząć.
30 wrz 21:42
Kejt:
m12+m22 = (m1+m2)2 − 2m1m2
i wzory Viete'a
30 wrz 21:44
Elduderino: |x| w wykladniku coś nie wyszło.
30 wrz 21:44
Kejt: sorki, pomyłka.. nieogarnięta dziś jestem..
30 wrz 21:45
Elduderino: W porządku
30 wrz 21:52
Mila:
−2|x|=m2−4 /*(−1)
(1) 2|x|=4−m2
f(x)=2|x| narysuj wykres i odczytaj kiedy równanie (1) ma jedno rozwiązanie.
30 wrz 22:29