.
p: Znajdz liczbę doskonałą, która jest podzielna przez 4 i ma dokładnie 6 dzielników.
Jak zrobić to zadanie?
30 wrz 21:24
Eta:
28
30 wrz 21:35
p: Jakiś sposób na rozwiązanie zadania czy tylko tak trafiona liczba?
30 wrz 21:36
Kacper: Wystarczy popatrzeć na pierwszych kilka liczb doskonałych.
30 wrz 21:40
force: 144
30 wrz 21:41
Eta:
n −−− szukana liczba doskonała
z def. liczby doskonałej : ( poczytaj o niej np. w "wiki"
4+2n+8+n+16=4n ⇒ n=
28 jest podzielna przez
4
28= 2
2*7
1 i ma (2+1)*(1+1)=
6 dzielników
30 wrz 21:47
Eta:
@ force
144 nie jest liczbą doskonałą!
30 wrz 21:49