hm??
Any: funkcja kwadratowa określona wzorem f(x)=x2 +bx+c ma miejsca zerowe −2 i 3.Wskaz b i c.
11 lis 15:01
Bogdan:
Zapisz funkcję w postaci iloczynowej
11 lis 15:02
prin: (x+2)(x−3)
11 lis 15:07
Bogdan:
wykonaj teraz mnożenie
11 lis 15:09
prin: x2−x−6
11 lis 15:10
sapermarzocchi: Układ równań:
f(−2)= 4−2b+c || *(−1)
f(3)= 9+3b+c
−4+2b−c
9+3b+c
5+5b=0
5b=−5
b=−1
9+3*(−1)+c=0
9−3+c=0
c=−6 b=−1 a c=−6
11 lis 15:12
Bogdan:
Do sapermarzocchi − nie zauważyłeś, że rozwiązanie już jest i to znacznie prościej
otrzymane ?
11 lis 15:19