wartość bezwzględna
podpowiedź: Określ liczbę pierwiastków równania 2x2 −5lxl −m =0 w zależności od wartości m
30 wrz 20:51
taliakart: myślę, że na początku trzeba z def. |x|, i trzeba rozpatrzyć dwa przypadki, w jednym bedzie
identyczna postać równania a w drugim będzie 2x2+5x−m=0, poźniej dla kazdego przypadku
liczysz delte i określasz zbiory rozwiązań
30 wrz 20:58
podpowiedź: proszę to pilne, tylko co z tą wartością zrobić ?
30 wrz 20:58
podpowiedź: dzięki tak też myślałem
30 wrz 21:00
taliakart: musisz rozbić na dwa przypadki, |x|=x dla x≥0 i |x|=−x dla x<0
30 wrz 21:00
Kacper: Najlepiej graficznie
2x2−5|x|=m
Rysujesz to co po lewej stronie f(x)=2x2−5|x| i odczytujesz liczbę rozwiązań.
30 wrz 21:04
bezendu:

2x
2−5|x|=m
m∊(−
∞,−3) brak rozwiązań
m∊(3,0) cztery rozwiązania
m∊{0} trzy rozwiązania
m∊(0,
∞)∪{3} dwa rozwiązania
30 wrz 21:05
Mila:

2x
2 −5lxl =m
f(x)=2x
2−5|x|
1) wykres
y=2x
2−5x
Miejsca zerowe:
x(2x−5)=0
| | 5 | | 25 | | 5 | | 25 | |
f( |
| )=2* |
| −5* |
| =− |
| wartość najmniesza f(x) |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 8 | |
2) wykres
f(x)=2x2−5|x|
Teraz odczytujesz dla jakich wartości m prosta y=m przecina wykres i w ilu punktach
| | 25 | |
a)dla m<− |
| brak rozwiązań |
| | 8 | |
| | −25 | |
b) dla m= |
| dwa rozwiązania |
| | 8 | |
Dokończ sama?
30 wrz 21:06
podpowiedź: dzięki wielkie
30 wrz 21:10
Mila:
30 wrz 21:34