30 wrz 20:37
Mila:
W mianowniku jest 3x−4? to daj zał.
Pomnóż obie strony przez mianownik.
30 wrz 20:49
Lukas:
3x≠4
I co z tym zrobić ?
1+(31−x)(3x−4)=0
Tak ?
30 wrz 20:59
Kacper: zlogarytmować (założenie)
30 wrz 21:05
Lukas:
Jak mam to zlogarytmować, możesz pokazać ?
30 wrz 21:06
Mila:
log3(3x)≠log3(4)⇔
xlog3(3)≠log3(4)⇔
x≠log3(4)
30 wrz 21:37
Lukas:
1+(31−x)(3x−4}=0
Co dalej ?
30 wrz 21:48
Mila:
Wymnożyć.
30 wrz 21:50
Lukas:
1+(3−x*3)(3x−4) to dalej bez sensu ?
30 wrz 21:54
Kacper: Ja proponuje podstawić za 3x=t i rozwiązywać od razu równanie wymierne.
30 wrz 22:04
Eta:
3
x=t, t>0 i 3
x≠4 ⇒ x≠log
34
| 1 | | 3 | |
| + |
| =0 .............. dokończ |
| t−4 | | t | |
30 wrz 22:08
Lukas:
t≠0 i t≠4
4t=4
t=1
3
x=1
3
x=3
0
x=0 ?
30 wrz 22:10
Eta:

licznik =0 ⇔ 4t−12=0 ⇒ t=.........
30 wrz 22:12
Lukas:
4t=12
t=3
3x=3
3x=31
x=1
30 wrz 22:12
30 wrz 22:13
Eta: No teraz .......ok
30 wrz 22:13
Lukas:
Dziękuję zrobiłem kilka przykładów tylko ten mnie zagiął tak jakoś
30 wrz 22:15
Eta:
To się "rozegnij "
30 wrz 22:16
Mila:
1+31−x*3x−4*31−x=0
1+31−x+x−4*31−x=0
1+31−4*31−x=0
4−4*31−x=0
Teraz dokończ
30 wrz 22:16
Lukas:
4(1−3
1−x)=0 /4
1−3
1−x=0
3*3
−x=−1
3
−x=3
−1
−x=−1
x=1
Tak ?
30 wrz 22:21
pigor: ..., no to może podsumuję tak : równanie ma sens ⇔ (*)
3x−4≠0,
| | 1 | |
wtedy |
| + 31−x = 0 /* (3x−4) ⇔ 1+31−x(3x−4) = 0 ⇔ |
| | 3x−4 | |
⇔ 1+3−12*3
−x=0 /*3
x ⇔ 4*3
x −12=0 ⇔ 3
x=3 ⇔
x=1, a ponieważ
w (*) 3
1−4= −1≠0 ⇒
x=1 − szukane
rozwiązanie danego równania.
30 wrz 22:23
Eta:
"masło− maślane" .......... ( przecież już rozwiązałeś poprzednio!
30 wrz 22:23
Eta:
30 wrz 22:24
Lukas:
No tak rozwiązałem ale kazano mi dokończyć więć wykonuje polecenia ! Żeby nie było, że się nie
stosuję
30 wrz 22:24
5-latek: Witam drogie Panie

i

Dzisiaj byly

po 1,29zł/kg w
Biedronce
30 wrz 22:27
Mila:
Błąd tam masz ze znakami.
1−31−x=0⇔
1=31−x⇔
30=31−x⇔
1−x=0
x=1
30 wrz 22:33
Lukas:
Dziękuję za poprawkę. Masz jeszcze chwilkę bo mam trochę zadań z analizy i trygonometrii ?
30 wrz 22:48
Mila:
Jestem.
30 wrz 22:55
Lukas:
limn→∞√n+6√n+1−√n
stosuję mnożenie przez sprzężenia i wychodzi 7/2 a w odpowiedzi jest 3 ?
30 wrz 23:04
Mila:
| n+6√n+1−n | |
| = |
| (n+6√n+1)12+√n | |
| | 6√n+1 | |
= |
| = dzielę licznik i mianownik przez √n |
| | √(n+6√n+1)+√n | |
| | 6√1+(1/n) | | 6 | |
= |
| → |
| =3 |
| | √1+6√(1/n)+(1/n2)+1 | | 1+1 | |
30 wrz 23:50
Lukas:
Dziękuję.
Z resztą już sobie poradzę, tylko jeszcze ta nieszczęsna trygonometria została.
30 wrz 23:52
Mila:
Będziesz na bieżąco, stosownie do potrzeb uzupełniał.
Powodzenia.
30 wrz 23:58
Lukas:
Ja potrzebuję jeszcze materiał z lo powtórzyć na maturę+rozszerzyć na studia..
To powoli robi się niewykonalne..
1 paź 00:00