Wyrażenia algebriaczne
zagubiona: Wyznacz wszystkie liczby pierwsze p, q, r, które spełniają warunek:
p * q * r = 5(p + q + r)
30 wrz 19:58
PW: Nie znam się na tym, ale pewnie jedna z tych liczb to 5.
30 wrz 20:01
ICSP: Aby zachodziła równość lewa strona musi być podzielna przez 5. Jedyną liczbą pierwszą podzielną
przez 5 jest 5 stąd wniosek, ze jedna z liczb p,q,r musi być równa 5.
Weźmy p = 5, mamy :
qr = q + r + 5
qr − q − r = 5
q(r−1) − r + 1 = 6
q(r−1) − (r−1) = 6
(r−1)(q−1) = 6
Dalej nie powinno być problemów
30 wrz 20:04
ICSP: 2,5,7
30 wrz 20:16