Ktoś pomoże?
Tomek: log21/3(−3−x)=log1/3(x2+6x+9)+3
30 wrz 19:27
john2: Proponuję tak:
Wyznacz dziedzinę.
log1/3 (x2 + 6x + 9) = log1/3 (x+3)2 = 2log1/3 |x+3| = 2log1/3 −(x+3)
(bo dziedzina)
Zrób podstawienie:
t = log1/3(−x−3)
30 wrz 20:26
Tomek: Okej, rozumiem skąd |x+3|, ale jak potem z wartości bezwzględnej przeszłeś do −(x+3)?
30 wrz 20:35
john2: Nie jestem tego na 100 procent pewien,
ale skoro dziedzina mówi, że x < −3, to wyrażenie x + 3 w module jest zawsze ujemne, więc
opuszczając moduł, trzeba dać przed wyrażeniem minus, żeby całe wyrażenie było dodatnie.
30 wrz 20:41
Tomek: Wynik się zgadza, więc to musi być dobrze. W takim razie dziękuje bardzo za pomoc.
30 wrz 20:44