potęgi
mia: pomocy, nie wiem jak to rozpisać:
a) ( (3−√50,5) + (3+√50,5) )−2
b) √9−4√5 − √6−2√5
c) (49 + 20√6 )0,25
30 wrz 19:16
PW: A co to znaczy "rozpisać"? Kolega po Akademii Muzycznej próbował mi wyjaśnić, ale ja nijak na
partyturach się nie znam.
30 wrz 19:58
mia: nie wiem jak to obliczyć bez użycia kalkulatora naukowego
30 wrz 20:05
mia: jednyne wiem, że mogę zapisać √6−2√5 = √(1−√5)2
30 wrz 20:08
PW: b) 9−4√5 = (2−√5)2, podobnie spróbować drugie i skorzystać z √x2 = |x|, potem powalczyć
z wartością bezwzgledną.
30 wrz 20:08