wykres hiperboli
schuyler14788: Muszę naszkicować wykres podanej funkcji.
f(x)= 23x − 4
obliczyłam punkty przecięcia z osią ox ( 16 , 0) oraz z osią oy ( 0,−4). wiem, że a >0,
funkcja będzie malejąca i w I i III ćwiartce. poza tym wiem, że asymptota x = 0 a asymptota y
= −4.
Mógłby ktoś naszkicować mi tą hiperbolę, tak bym zobaczyła jak to się rysuje i miała wzór do
kolejnych przykładów?
30 wrz 19:13
5-latek:

| | 2 | | 2 | |
czerwony to y= |
| a zielony to |
| −4 |
| | 3x | | 3x | |
30 wrz 19:19
schuyler14788: ok, dziękuję. teraz już widzę.
mam jeszcze pytanie. Dla jakiej wartości a równanie f(x) = a nie ma rozwiązania?
Tą wartością zawsze będzie asymptota pionowa y?
30 wrz 19:29
5-latek: Z takimi rozwiazaniami to jezdzisz po osi OY wiec to wedlug mnie bedzie pozioma asymptota
30 wrz 19:40
schuyler14788: no tak, przepraszam. masz rację to jest pozioma, pomyliłam je
30 wrz 19:55