uprość wyrażenie
a: √2x+2√2x−1−√2x−2√2x−1
30 wrz 18:54
Kacper: zwiń w kwadraty
30 wrz 18:54
a: tzn a2−b2?
30 wrz 18:55
Kacper: to jest kwadrat wyrażenia?
30 wrz 18:56
daras: to nie konkurs w łapaniu pcheł
30 wrz 18:56
Patryk: √a=a0,5
30 wrz 18:57
a: nie rozumiem..
30 wrz 18:57
a: co to znaczy zwinąć w kwadraty?
30 wrz 19:02
Kacper: x2+2x+1=(x+1)2
30 wrz 19:02
a: no ale jak mam to zastosować do tego zadania?
nie widzę tego..
30 wrz 19:05
daras: nie da się tak, bo są dwa "−"
30 wrz 19:06
a: no więc jak to zrobić?
30 wrz 19:06
a: no k**** dzięki za pomoc
30 wrz 19:16
daras: mówiłem, ze to nie pcheł łapanie..trzeba pomyśleć a na to trseba czasu,przerwa na kolację
30 wrz 19:21
PW:
(1 + √2x−1)2 = 1 + 2√2x−1 + 2x −1 = 2x + 2√2x−1
30 wrz 19:28
5-latek: PW
A czy mozma bedzie w tym przykladzie podstawic t=2√2x−1 i poniesz to cale wyrazenie do
kwadratu?
30 wrz 19:44
PW: Nie warto, to nie jest równanie. Po prostu to co pod pierwiastkami przekształcić tak jak o
19:28 (czytane od lewej do prawej).
30 wrz 19:50
5-latek: Dziekuje
30 wrz 19:53